Oktober 2022 – Festival Pančevo

Oktober 2022 – Festival Pančevo 2022: Domov prinesli 4 pokale, 7 zlatih medalj in skoraj kupili rdečega Juga (reportaža)

V četrtek, 20. oktobra popoldne, se je 5 članov našega društva (Edi, Andrej, Boštjan,
Dragan in Klemen) odpravilo v srbsko mesto Pančevo na mednarodni festival rakije
»Rakija i rakijaši 2022«. Dragan je poskrbel za organizacijo, Boštjan je bil šofer, ostali pa smo skrbeli za dobro družbo.
V poznih večernih urah smo prispeli v mesto Kruševac, kjer smo imeli prvi postanek, tam smo prenočili, naslednje jutro je sledil voden ogled Kleti Rubin.

KLET RUBIN
www.rubin.rs


V znameniti kleti nas je sprejel in vodil glavni tehnolog žganih pijač Goran Đurđević. Klet Rubin je bila ustanovljena leta 1955 in ima v lasti 1200 hektarjev vinogradov, ki se razprostirajo na 19 lokacijah. Vinska klet podjetja lahko hrani kar 22,5 milijonov litrov vina, 15 milijonov litrov konjakov, od tega 6 milijonov v hrastovih sodih (12.000 hrastovih sodov za zorenje destilatov ima prostornino 500 litrov), kar jo uvršča med največje »lesene« kleti v Evropi. Asortiment Kleti Rubin vključuje vina in žgane pijače, več kot 80 izdelkov. Med vini ponujajo namizna, kakovostna in vrhunska vina ter penine, pridelane po klasični metodi Champenoise. Med njihove znane blagovne znamke pijač se uvrščajo Rubin’s Vinjak, Vodka, Pelinkovec ter različni likerji za koktejle in rakije. Pomembna novost v proizvodnji njihovih alkoholnih pijač so novi konzervirani izdelki: vino s sodo, Vinjak Cola in Barman RTD. V podjetju prodajo več kot 17 milijonov litrov alkoholnih pijač na leto, izvažajo v več kot 20 držav po svetu, v Združene države Amerike in tudi v Avstralijo. Na tujih trgih so konkurenčni izključno zaradi kakovosti.


Po ogledu kleti sta sledila kosilo in degustacija, najprej vin, kasneje tudi vinjakov. Šest ur trajajoče druženje smo sklenili z novimi prijateljstvi in občutki. Goranu, ki si je za nas zares vzel čas, smo se poklonili z majico našega društva.

Pot do naslednje destinacije je bila, vsaj za štiri potnike v avtomobilu, zelo kratka, predvsem pa vesela, vmes smo skoraj kupili Juga in »naredili vtis« v lokalnih »kafanah«. Popotovanje je bilo malo bolj mučno in pa predvsem dolgo za našega šoferja Boštjana. Zaradi njegove požrtvovalnosti smo člani »Odprave Pančevo 2022« soglasno sprejeli sklep, da bo društvo premislilo o predlogu opustitve plačila članarine zanj za prihodnje leto, kar pa mora soglasno potrditi še Upravni odbor društva.


RAKIJA IZ RAKIJE
https://www.rakijaizrakije.com

Naslednji postanek smo naredili v vasi Gledić – v zaselku Rakija, kjer smo obiskali prijatelja Dejana, ki srbske žgane pijače predstavlja na svojevrsten in tradicionalen način. Je velik strokovnjak in prava medijska ( fb/instagram, blog, itn..) zvezda, v to smo se lahko prepričali tudi v živo. Njegove objave so zelo zanimive, poučne in hudomušne.
https://www.instagram.com/rakijaizrakije


Polni vtisov po obiskani Kleti Rubin smo pri Dejanu naleteli na popolnoma »nedolžno« plat srbske rakije. Dejan sprejema velike skupine in pripravlja svojevrstna doživetja. Tudi za nas so pripravili degustacijo z različnimi jedmi, Dejan pa si je vzel čas za nove prijatelje iz Slovenije. Njegova filozofija in predstavitev sta nam bili zelo všeč, zopet smo lep čas zbirali vtise, se pogovarjali o tehnologiji, ki jo vpeljuje v svojo žganjekuho in se v poznih večerih urah napotili proti Pančevu.

PANČEVO –  Mednarodni festival rakije »Rakija i rakijaši 2022«

Na prizorišče smo prispeli ob 10. uri zjutraj, dovolj zgodaj, da smo imeli čas obiskati še vse stojnice in podebatirati z razstavljalci ter kolegi iz Srbije. Mednarodni festival s petletno tradicijo je sestavni del Facebook skupine »Rakija in rakijaši« (izvirno) in društva Ravničanov, ki se je razvilo iz omenjene skupine. Ta je nastala 23. oktobra 2016, danes ima več kot 22.000 članov, med njimi je več doktorjev znanosti, na stotine destilarn in več kot 180 tehnologov, ki si vsak dan izmenjujejo ideje in informacije, ki se nanašajo izključno na pravila tehnološkega postopka pri proizvodnji njihove najbolj znane blagovne znamke. S prihodom novih članov v skupino se nenehno rojevajo teme, ki so življenjskega pomena za kakovostno delo in ustreznost pridelave.

Na festivalu so v letu 2020 pričeli z organiziranimi predavanji. Prvemu, o staranju oziroma zorenju žganja, ki ga je vodil dr. Ivan Urošević, je prisluhnilo 150 slušateljev. Predavanju je sledilo drugo, z naslovom »Uporaba kompleksa destilacijskih naprav za destilacijo«.
S festivalom je nastala tudi Facebook skupina »Žganje in žganjepivci« – namenjena oglasom o nakupih sadja, ki bi ljubiteljem žganja poenostavila nakup surovin za predelavo, in oglaševanju rabljene opreme. Organizatorji festivala so posebej ponosni na nastanek Kluba žganjekuhe, ki so ga osnovali v letošnjem letu. V klub se lahko priključijo vsi tisti udeleženci festivala, ki so poslali tri ali več vzorcev žganja in pa tisti, ki so prejeli veliko zlato medaljo za kakovost.


Med pokrovitelji festivala je 14 podjetij, ki ponujajo popuste pri nakupu opreme:

– DES, Subotica
– Čivava, Banatsko Novo Selo
– Bariqe Cvetković, Modrica
– Aqua flot, Kovačica
– Inox Marković, Velika Drenova
– Magma glas, Požarevac
– Univerzalni S Inox
– Caporale, Sremska Kamenica
– Kazandžija trgovina Bata, Vlasotince
– Kazandžijska trgovina Tonković, Subotica
– Kazandžijska trgovina Bilanović
– Enovitis, Topola
– Podrumardoo, Kikinda
– Vinska postaja, Vršac

Na festival vsako leto prejmejo večje število vzorcev, letos so jih prejeli kar 1472, kar je 161 več kot lani. Predsednik komisije za ocenjevanje kakovosti je bilprof. dr. Ninoslav Nikičević, člani komisije pa: prof. dr. Vela Tešević, dr. Branko Popović, dr. Davorka Đukić-Ratković, dr. Ivan Urošević, dipl. inž. Veroljub-Ljuba Uroševič (slednji velja za živo legendo ocenjevanja kakovosti žganj).
Ob njem so bili tudi inž. Ljubiša Stanković iz Fakultete za kmetijstvo Zemun,
inž. Jovan Urošević (Destilarna Tok) in inž. Sanja Popović (tehnologinja kleti Kovačević).

Tudi to leto so prejeli vzorce iz Madžarske, Romunije, Makedonije in Črne gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije.


Damam so na festivalu podelili posebno nagrado in razglasili»Naj žganjekuharico«.
Podelili so še dve posebni nagradi: »Najboljše žganje iz tujine« (v kategoriji tujih udeležencev festivala) ter nagrado za »Najboljše mlado žganje festivala«.


Podelili so tudi dve spominski nagradi – nagrado »Memorial Nikola Stojanac« za najboljše marelično žganje Festivala 2022 in priznanje »Memorial Dragoslav Čihović Čile« za najboljše ocenjeno žganje v kategoriji grozdje (svetlo ali temno – tropinovec, vinjak).


Vzorce žganja so letos razvrstili v 25 kategorij.

MI SLOVENCI

Reprezentanca našega društva je letos osvojila 4 pokale; na festivalu podeljujejo pokale za prva tri mesta v kategoriji.

SLIVA BREZBARVNA
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Dragan Spasojević, Ljubljana, SLO, (Sliva dženarika, ringlo) leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 43%, ocena 17,65 točk
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Roman Litrop, Kot, SLO, leto izdelave žganja 2020, stopnja alkohola 40%, številko točk 17,55
SREBRNA MEDALJA – Klemen Bizjak, Ajdovščina, SLO, leto izdelave žganja 2021, stopnja alkohola 45%, število točk 17,30


SLIVA TEMNA
SREBRNA MEDALJA – Boštjan Gabor, Črenšovci, SLO, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 42%, število točk 17,27


SLIVA 2016-2019
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Dragan Spasojević, Ljubljana, SLO, Sliva dženarika (ringlo), leto izdelave žganja 2019, stopnja alkohola 43%, število točk 17,65


VINJAK
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Andrej Murenc, Edi Benedetič, SLO, leto izdelave žganja 2014, stopnja alkohola 40%, število točk 17,80
BRONASTA MEDALJA – Boštjan Gabor, Črenšovci, SLO, leto izdelave žganja 2020, stopnja alkohola 40%, število točk 15,60

ČEŠNJA
3.mesto v kategoriji – pokal in velika zlata medalja
ZLATA MEDALJA – Žan Končar, Dol pri Ljubljani, SLO, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 43%, število točk 18,12

HRUŠKA
SREBRNA MEDALJA – Martin Otoničar, SLO, leto izdelave žganja 2020, stopnja alkohola 38%, število točk 16,40


VILJAMOVKA
SREBRNA MEDALJA -Tine Palčić, Borovnica, SLO, leto izdelave žganja 2021, stopnja alkohola 40%, število točk 17,27


MARELICA MLADA (2022)
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Boštjan Gabor, Črenšovci, SLO, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 40%, število točk 17,68


LOZOVAČA (brezbarvna)
ZLATA MEDALJA – Nik Ražman, Gračišče, SLO, Muškat, leto izdelave žganja 2019, stopnja alkohola 45%, število točk 18,23

GIN
1.mesto v kategoriji – pokal
ZLATA MEDALJA – Boštjan Gabor, Črenšovci, SLO, London dry, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 40%, število točk 18,12
2.mesto v kategoriji – pokal
ZLATA MEDALJA – Klemen Bizjak, Ajdovščina, SLO, leto izdelave žganja 2022. stopnja alkohola 39%, število točk 18,02
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Lajči Penhofer, Beltinci, SLO, London dry, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 42%, število točk 17,60
SREBRNA MEDALJA – Jernej Horvat, SLO, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 40%, število točk 17,03
SREBRNA MEDALJA -Tadej Kavalič, Marezige, SLO, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 42%, število točk 16,77

TROPINOVEC
2.mesto v kategoriji – pokal
ZLATA MEDALJA – Tadej Kavalič, Marezige, SLO, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 42%, število točk 18,20
ZLATA MEDALJA – Nik Ražman, Gračišče, SLO, leto izdelave žganja 2018, stopnja alkohola 42%, število točk 18,02
ZLATA MEDALJA – Denis Kranjc, SLO, leto izdelave žganja 2021, stopnja alkohola 49,2%, število točk 18,02
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Tadej Kavalič, Marezige, SLO, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 42%, število točk 17,50
SREBRNA MEDALJA – Boštjan Gabor, Črenšovci, SLO, leto izdelave žganja 2021, stopnja alkohola 40%, število točk 16,67

LIKER – OREH
SREBRNA MEDALJA – Andrej Šimenko, Videm pri Ptuju, SLO, Orehovec, leto izdelave žganja 2021, stopnja alkohola 30%, število točk 17,22

SPECIALNA ŽGANJA
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Boštjan Gabor, Črenšovci, SLO, Ingver, limona,
jabolko, leto izdelave žganja 2021, stopnja alkohola 40%, število točk 17,65


OSTALA SADNA ŽGANJA
VELIKA SREBRNA MEDALJA – Roman Litrop, Kot, SLO, Sadna (Sadjevec), leto izdelave žganja 2019, stopnja alkohola 40%, število točk 17,52
SREBRNA MEDALJA – Lajči Penhofer, Beltinci, SLO, Lešnik, leto izdelave žganja 2022, stopnja alkohola 42%, število točk 17,35
SREBRNA MEDALJA – Tine Palčić, Borovnica, SLO, Borovnica, leto izdelave žganja 2021, stopnja alkohola 42%, število točk 17,35

KATEGORIJA HOBI DESTILARNE
69. mesto – Boštjan Gabor, Črenšovci, SLO, število točk 17,68; SKUPNO OSVOJENO ŠTEVILO TOČK 70,72


Točkovanje vzorcev poteka na naslednji način:

14.01 – 16.00 Žganje v kakovosti bronasta medalja
16.01 – 17.49 Žganje kakovosti Srebrna medalja
17.50 – 18.00 Žganje v kakovosti velike srebrne medalje
18.01 – 18.49 Žganje v zlati kakovosti
18.50 – 20.00 Žganje v kakovosti velika zlata medalja


Na mednarodnem festivalu “Žganje in žganjarji 2022” je nagrado Šampion, nagrado za najboljše žganje iz Srbije in najbolje ocenjeno žganje – slivovko, leto izdelave 2016, prejel Dalibor Stojanovič iz Zemuna. Osvojil je 19.30 točk.

Drugo mesto je z oceno 19,23 osvojila Dušica Markovič iz Knjaževca s slivovko, leto izdelave 2009.

Tretje mesto je z oceno 19,23 osvojil Zoran Novakovič iz Gornje Trnave s slivovko, leto izdelave 2005. Zoran Novaković.


Zmagovalci po kategorijah (skupine žganja) so:


Jabolčno žganje (brezbarvno) – Tomislav Jakovčević iz Subotice, leto izdelave žganja 2021, ocena 18,23
Jabolčno žganje (temno) – Milan Pavlović iz Novega Sela, leto izdelave žganja 2016, ocena 18,87
Žganje (brezbarvno) – Nikola Vasilčin iz Ivanova, leto izdelave žganja 2019, ocena 18,75
Žganje (temno) – Jasmina Pavlović iz Novega Sela, leto izdelave žganja 2018, ocena 19,12
Žganje Tropinovec (Komovica) – Draško Jordan iz Somborja, leto izdelave žganja 2021, ocena 18,25
Mlada marelična rakija (leto izdelave žganja 2022) – Velimir Ninković iz Pančeva, leto izdelave žganja 2022, ocena 18,12
Marelično žganje (leto izdelave žganja 2021 in starejše) – Zoran Novaković iz Gornje Trnave, leto izdelave žganja 2017, ocena 18,60
Žganja – stara slivovka (starejša od 7 let)Dušica Marković iz Knjaževca, leto izdelave 2009, ocena 19,25
Slivovka (leto izdelave žganja 2016-2019) – Dalibor Stojanović iz Zemuna, leto izdelave žganja 2016, ocena 19,30
Slivovka (leto izdelave žganja 2020-2022; brezhibno) – Miloš Preradović iz Odžaka, leto izdelave žganja 2022, ocena 18,50
Slivovka (leto izdelave žganja 2020-2022; temno) – Radiša Srećković iz Bukovca,  leto izdelave žganja 2012, ocena 18,33
Češnjevo žganje – Dejan Adnađ in Slađan Baatanjac iz Velikega Šempetra,
Romunija, leto izdelave žganja 2018, ocena 18,42
Zelenjavno žganje – Atila Fabrik iz Stare Moravice – Noro bučno žganje, leto izdelave žganja 2015, ocena 18,24
Hruškovo žganje – Stefan Milošević iz Leskovca, leto izdelave žganja 1998, ocena 18,50
Žganje izdelano iz hruške viljamovke – Saša Beljić iz Golubinca, leto izdelave žganja 2021, ocena 18,28
Liker – Darko Mlačinović iz Subotice, leto izdelave žganja 2022, višnjev liker, ocena 18,60
Zelišča in posebna žganja – Dimitar Ulišev iz Makedonije, mastika, leto izdelave žganja 2019, ocena 18,35
Gin – Boštjan Gabor iz Črenšovcev, Slovenija, London Dry , leto izdelave 2022, ocena 18,12
Vinjak – Saša in Nikola Dodić iz Milutovca, leto izdelave žganja 2017, ocena 18,30
Breskovo žganje – Tomislav Jakovčević iz Subotice, leto izdelave žganja 2022, ocena 18,12
Cherry Brandy – Jasmina Pavlović iz Novega Sela, leto izdelave žganja 2020, ocena 18,17
Jabolčno žganje – tip kalvados – Slavko Karanović iz Bačke Palanke, leto izdelave žganja 2018, oceno 18,32
Kutinovo žganje (brezbarvno) – Čedomir Cvjetičanin iz Zemuna, leto izdelave žganja 2020, ocena 18,42
Kutinovo žganje (temno) – Snežana Milenković iz Boževca, leto izdelave žganja 2020, ocena 19,015
Ostala sadna žganja – Srđan Stanojević iz Niša, medeno žganje, leto izdelave žganja 2022, ocena 18,24

Prejemnice nagrad v kategoriji »najboljša žganjekuharica« :
– Dušica Marković iz Knjaževca, temna sliva, leto izdelave žganja 2009, ocena 19,25
– Snežana Milenković iz Boževca, žganje iz kutine, leto izdelave žganja 2020, ocena
19,15.
– Jasmina Pavlović iz Novega Sela, temni tropinovec, leto izdelave žganja 2018, ocena 19,12.

Prejemniki nagrad v kategoriji tujih udeležencev festivala »Najboljše žganje iz tujine«:
– Violeta Dimovska iz Kavadarcev – Severna Makedonija, žganje (temno),
leto izdelave žganja 2008, ocena 19,03
– Ace Klincarov iz Kavadarcev – Severna Makedonija, žganje (temno), leto izdelave žganja 2019,ocena 18,87
– Biljana Leov iz Velesa – Severna Makedonija, žganje (temno), leto izdelave žganja 2017, ocena 18,73


Prejemniki nagrad v kategoriji »Najbolje ocenjeno mlado žganje festivala«:
– Miloš Preradović iz Odžaka, brezbarvna slivovka, ocena 18,50
– Igor stefanović iz Trnave, slivovka, ocena 18,40
– Dejan Milojević iz Jagnjil, češnjevec, ocena 18,35

Nagrado Šampion na petem mednarodnem festivalu “Žganje in žganjarji 2022” je za najboljšo »Hobi destilarno« prejel Milan Pavlovič iz Novega Sela, s povprečno štirimi najbolje ocenjenimi žganji iz različnega sadja, povprečna ocena18,87, skupno število točk 75,49.


Drugo mesto festivala žganja »Žganje in žganjarji 2022« za najboljšo »Hobi žganjekuho« je s povprečno štirimi najbolje ocenjenimi žganji različnih sadnih vrst prejel Zoran Novaković iz Gornje Trnave, povprečna ocena 18,77, skupno število točk 75,07.
Tretje mesto festivala “Žganje in žganjarji 2022” za najboljšo “Hobi žganjekuho” je prejel Marko Vuletić iz Pančeva, s povprečno štirimi najbolje ocenjenimi žganji različnih sadnih vrst, povprečna ocena 18,63, skupno število točk 74,52.


Nagrado »Memorial Dragoslava Čihovića iz Čila« je osvojila Jasmina Pavlović iz
Novega Sela, grozdje, leto izdelave žganja 2018, ocena 19,12.

»Memorial Nikole Stojanca« je osvojil Zoran Novakovič iz Gornje Trnave,  leto izdelave žganja 2017, ocena 18,60.

Organizatorju festivala smo v imenu društva Ljubiteljev domače žganjekuhe poklonili majico društva ter grafiko z naslovom Rosa Bosa, avtorja Blaža Rose. https://rosabosa.si/
Festival se je zaključil v poznih popoldanskih urah, predstavniki našega
društva smo osvojene pokale proslavili z obilnim kosilom v bližnji »kafani«.


Strnili smo vtise, se poveselili z novimi prijateljstvi, ki smo jih stkali ter se napotili na kratek oddih v hotel. Zvečer smo se odpravili na krajši sprehod do mesta ter »nepričakovano« naleteli na koncert skupine »Tribute to Bijelo Dugme«, ki se je odvijal v bližnji diskoteki.
Padale so runde, padali rekordi v …(dopolnite sami) dokler nismo tudi mi sami, ob 3. uri zjutraj, padli v hotelske postelje.
Naslednji dan se je Boštjanu mudilo na nogometno tekmo hčerke, zato smo
iz Pančeva odrinili že ob 8. uri. V Zagrebu smo pojedli kosilo in v Ljubljano prispeli ob 17. uri. Razšli smo se enotni – potovanje je bilo uspešno, poučno, navdihujoče.  Malo nas je bilo strah občutkov naslednjega dne, ko bi adrenalin popustil…obilica smeha nam je povzročila bolečine v trebušnih mišicah…a je bilo na koncu vse dobro.

Ob spremljavi Multi-reperske ekshibicije («To je pa tudi vse kar se nam je zgodilo…«)  zasedbe Slon in Sadež, ki smo jo poslušali na poti, smo bili složni – Pančevo 2023 – pridemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja