Januar 2023: Seznam knjig o žganju

Začetki proizvodnje žganja segajo že v globoko zgodovino, zato ni presenečenje, da se je nabralo kar nekaj znanja in posledično tudi knjig. Z razvojem tehnologije je razumljivo prišlo tudi do novih spoznanj in postopkov, ki navadno povečajo izkoristke žganj. 

Nekateri bodo vedno kuhali tako, kot so kuhali njihovi dedje. S tem ni nič narobe. Z željo po dobrem produktu pa navadno pride tudi želja po razumevanju nekaterih zadev, ki jih sami težko osnujemo. Na srečo so do spoznanj prišli ljudje že pred nami, mi pa jih lahko zgolj preberemo in se čim prej posvetimo tisti pomembnejši zadevi – kuhanju. 

Pred vami je zbran seznam literature in virov, ki jih lahko uporabite za učenje ali pa le za kratkočasenje ob kotlu. Knjige so namenjene železnim dejstvom, to so tista ki se ne spreminjajo in so jih pisali strokovnjaki, Youtube in Facebook pa sta namenjena izmenjavi mnenj, nasvetov, sklepanju prijateljstev. 

Knjige niso urejene po pomembnosti, sam pa sem mnenja, da na seznamu ni odvečnih ali slabih knjig. Vse knjige so v knjižnicah ali na voljo v knjigarnah. Včasih se najde tudi kaj na bolhi.

1. Hribar: Sodobna žganjekuha, likerji in namakanje v žganju

Knjiga je primerna tako za začetnike kot bolj upeljane mojstre, vsebuje veliko receptov za razne likerje.

2.Rajher: Žganja iz sadja in grozdja

Natančno opiše primerne vrste sadja, principe destilacije, prakse v industriji.

3. Šertel: Domače žganje

Bolj preprosta knjiga, omenjeno je tudi brezovo in javorjevo žganje.

4. Pischl: Žganjekuha

5. Gaigg: Oplemenitena žganja, likerji in zeliščna vina

6. Keršek: Domače žganje in likerji

7. Bizjan: Ostrovrharjevo žganje. osnove kuhanja žganja

8. Poduk, kako se dela žganje vsake baže, mrzlo in gorko in brez posebnih naprav (aparatov) : (obsega blizo 100 receptov)

https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-ZKH4VDQN?fbclid=IwAR1AkHDgv_c1FPrFGde6FMioC6UnuBuZAX4nKMVQSOIIV7vSWdMfHnMIk3o

Knjiga je iz 1868, tako da gre bolj za pogled v zgodovino.

9. Medene pijače: predstavitev postopkov izdelave

Posebej primerna za razlikovanje med medico, medenim likerjem in medenim žganjem.

https://www.czs.si/Upload/files/Medene_pijace_postopki_izdelave.pdf?fbclid=IwAR3oCJlSsjSQpbxQGkJleudwCmd-nErloTMM9FhnoxRENfRg-wZCAZzyuco

To so bile slovenske knjige, velja pa omeniti še nekaj knjig v srbskem ali hrvaškem jeziku.

10. Nikićević: Velika knjiga za jaka alkoholna pića

V tej knjigi je notri praktično vse. Od viskija, brinjevca in slivovke … Drugo ime je alkoholna biblija.

11. Žulj: Voćne rakije, likeri i travarice

12. Savković: Ljekovite travarice

13. Priča iz majdana: Rakijski kod 25306570

Vrhunska knjiga za začetnike. Pojasni vse od kotla do odležavanja.

14. Banić: Rakije, whisky i likeri

https://db.iseki-food.net/sites/default/files/digital_library_attachments/rakijewhisky_i_likeri_693_0.pdf

15. Radoman: Rakija

Knjiga predvsem o družbeni pomembnosti v srbiji in tradiciji ter zgodovini.

16. Nikićević: Proizvodnja voćnih rakija vrhunskog kvaliteta

17. Nikičević: Priručnik za senzorno ocenjivanje kvaliteta alkoholnih pića

Gre za nekakšno nadaljevanje bibliji.

Če imate tudi vi pdf kakšne knjige, ga kar pogumno pošljite na društven mail. Se pa kakšna srbska knjiga nahaja med datotekami facebook skupine Rakija i rakijaši ;

Najpomembnejši Youtube kanal se osredotoča predvsem na viski, obstajajo pa tudi sadni projekti, likerji, absint, …

Still it

Še priročne Facebook skupine

1.Žganjekuha

2.Rakija i rakijaši (original)

3.Ракија и ракијаши! (rakija i rakijaši!)

4.Rakija i vino – Sve o proizvodnji nama dragih pića.

5.Chasers of the craft     – Facebook skupina Youtube kanala Still it

To so vse knjige in viri, ki padejo na pamet. Gotovo obstaja še gora drugih, vendar naj bo za začetek dovolj. Če ima kdorkoli še kakšno idejo za knjigo, kar pogumno na dan z besedo. Prav tako je dobrodeošla pdf datoteka kakšne knjige na društven mail ali kar v Facebook skupino. Namig: kakšna knjiga se nahaja na Facebook skupinah pod zavihkom datoteke. 

Naj dobro teče!