Katedra za sadjarstvo in predelavo sadja Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru organizira Strokovno vodeno degustacijo in ocenjevanje žganih pijač, katere glavni namen je izobraževanje študentov FKBV in ostalih zainteresiranih iz širšega okolja. Nekaj let zapored je bil tovrstni dogodek organiziran pod okriljem Študentskega sveta FKBV v sklopu dogodka Tikva. Fakulteta ponuja vsebine s področja po-obiralnih tehnologij v sadjarstvu, kamor spadajo tudi žgane pijače, na dveh študijskih programih (prvostopenjski visokošolski strokovni program Vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo ter drugostopenjski program Kmetijstvo). Na tem dogodku, na strokovno vodeni degustaciji z izključno izobraževalnim namenom, pa želimo nekaj znanja, tako glede kulture pitja žganih pijač kot tudi glede osnov njihovega senzoričnega vrednotenja (povezano s pripravo in kakovostjo surovine, primernostjo tehnoloških postopkov priprave….) prenesti v širše okolje. Opažamo namreč, da interes za žganjekuho v Sloveniji močno narašča, tako pri tistih, ki se s tem ukvarjajo popolnoma ljubiteljsko kot tudi pri tistih, ki v tem vidijo svojo tržno nišo. Kot dokaz navedenemu je novonastalo Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe. V Sloveniji je žganjekuha tradicionalno opravilo. Pri ocenjevanjih, ki v večji meri potekajo preko sadjarskih društev, pa je vidno, da še vedno veliko proizvajalcev stavi na »tradicionalni pristop«, ki pa s seboj nosi tudi nekaj pasti, kar je seveda vidno na kakovosti končnega izdelka. Ocenjujemo, da smo z žganji morda na nivoju, kjer so bili vinarji pred cca 15 leti, imamo pa možnost dvigniti ta nivo. S študenti FKBV in Društvom ljubiteljev domače žganjekuhe, katerega člani prihajajo s cele Slovenije, smo zato pripravili pester nabor destilatov in likerjev, od tradicionalnih slivovk, viljamovk, ginov, borovničevcev, tropinovcev, vse do destilata muškatne buče, ananasa in paradižnika, ki bodo predstavljeni na tem dogodku. UM FKBV, Katedra za sadjarstvo in predelavo sadja je skupaj z KGZS Zavodom Maribor in Biotehniško šolo Maribor sestavila strokovno komisijo, ki bo s strokovno razlago vodila prisotne preko ocenjevanja prispelih vzorcev. Ob komisiji bodo vzorce ocenjevali tudi udeleženci in svojo oceno ter ugotovitve primerjali z javno oceno strokovnih članov komisije. Dogodek je pritegnil zanimanje tudi nekaterih sponzorjev: – Vinogradniška kmetija Hlade, – Kmetija Heler, – Beyond Mura Distillery, – DES Kazani za rakiju Subotica – Lušt (Paradajz d.o.o.) – Malner d.o.o. – Žganjekuha Kržič, ki bodo poskrbeli za bogate nagrade zmagovalcev obeh kategorij (Destilat in Liker). Dogodek bo izveden 18. 5. 2022, s pričetkom ob 12:00 uri na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (Pivola 10, 2311 Hoče) v predavalnici Milana Erjavca.
Maj 2022 – Strokovno vodena degustacija in ocenjevanje žganih pijač
Dodaj odgovor