Občni zbor Društva ljubiteljev domače žganjekuhe, sobota, 18. Januar 2025 Bobi bar Komenda
V soboto, 18. Januarja 2025 je naše društvo priredilo že peti občni zbor.
Dogodek je ob pol deveti uri dopoldan uradno odprl naš predsednik Klemen Bizjak, kot zmeraj, s prijaznimi in spodbudnimi besedami, veseljem, ker smo se vnovič zbrali. Zboru je sledilo uradno poročilo o dogodkih preteklega, zelo uspešnega leta, ki ga je povzel Cvetko Dolenc, ki je vodil naš drugi, zelo odmeven mednarodni festival žganih pijač, ki se je odvil 5. oktobra na dvorcu Visoko v Poljanski dolini.
O načrtih tekočega leta 2025 je spregovoril predsednik Klemen Bizjak, napovedoval je tretji mednarodni festival žganih pijač, predviden za jesen na območju Obale ter najavil nekatere druge dogodke društva, med njimi osrednjo strokovno ekskurzijo po obeh Istrah (slovenski in hrvaški ter obisk sijajne destilarne Aura).
Cvetko Dolenc je predstavil finančno poročilo društva, poročilo nadzornega sveta pa zaokrožil Martin Kržič.
Dotaknili smo se pomembnega člena našega delovanja, to je plačevanja članarin. Tudi v tem sporočilu pozivamo vse člane, tudi tiste, ki ste se udeležili tako občnega zbora kot ekskurzije v Istri, da članarino, če je že niste, nemudoma poravnate. Vlečni voz delovanja društva sestoji iz drobnega številna zelo angažiranih članov, ki članarino, kljub požrtvovalnemu delu, plačajo enako kot ostali in ne uživajo nikakršnega privilegija, da bi bili zanjo oproščeni zaradi opravljanja številnih nalog. Prosimo vas za toliko spoštovanja in korektnosti, saj s pomočjo društva uživate zares pomenljive vsebine – pojavljanj v domala vseh slovenskih medijih, ki so o naših obeh festival doslej izčrpno poročali ter kakovostne dogodke, med njimi občni zbor, strokovno ekskurzijo ter druge dogodke, ki jih prirejamo v tekočem letu (lani, med drugim, možnost pridobitve uradnega certifikata za degustatorja žganih pijač). Na vseh naših bodočih dogodkih boste ob vhodu na prizorišče morali poravnati minimalno obveznost plačila članarine, s katerim vsaj malo pripomorete delovanju društva. Z udeleževanjem občnih zborov društva in strokovnih ekskurzij, s pripravo katerih imamo obilo dela in tudi stroškov, plačila članarine ne morete biti oproščeni, ti dogodki vam ne pripadajo kar tako, misel, da vam jih, po vašem vedenju, kar ni treba plačevati, ni sprejemljiva. Plačila članov preverjamo in točno vemo, kdo članarine ni plačal, bil pa je na občnem zboru in na ekskurziji. Plačilo lahko izvedete takoj, z enim klikom in obrazcem na naši spletni strani.
Po kratkem odmoru, namenjenem kavi in razpravi smo ob 10.15 začeli z uradnim programom, namenjenim izobraževanju.
V tri četrt ure dolgem predavanju je naša članica Mirjam Bratož iz Podnanosa (na 2. Mednarodnem festivalu žganih pijač okronana s prvim mestom, postala je najboljša destilaterka leta s svojim likerjem iz šipka in damaščanske vrtnice) predavala o zeliščih in njihovi uporabi v žganju.
Sledili so nastopi naših sponzorjev, o njihovi raznoliki ponudbi so pripovedovali predstavniki podjetij:
– Vitrum d.o.o., iskreno se zahvaljujemo Borutu Albrehtu,
– Metrob d.o.o., iskreno se zahvaljujemo Matjažu Baumgarnerju
– Jurana d.o.o, iskreno se zahvaljujemo Iztoku Gruntarju.
Po kosilu je sledil drugi cikel našega izobraževanja, ki smo ga vseskozi plemenitili z okušanjem izbranih žganih pijač naših članov.
O nepogrešljivih Haccp standardih, obveznih za vsakega destilaterja s svojim obratom, nas je podučila gospa Sonja Čeferin Tomaš.
Kako izgleda obisk inšpektorja v destilarni nam je iz prve roke izčrpno poročal Jure Petruna iz destilarne Petriot.
Na naših tleh zelo priznani barman Benjamin Škafar pa je pripravil še zanimivo predavanje o delu barmana in možnostih za izobraževanje na tem področju.
Po kratkem predahu je sledilo težko pričakovano predavanje naše drage članice gospe Majde Debevc, ki se je tokrat, v njenem strastnem slogu, razgovorila o trenutnih trendih na področju žganih pijač.
Ob koncu občnega zbora je sledila še podelitev priznanj tistim članom društva, ki so se udeležili medsebojnega ocenjevanja žganj, ki je potekalo že petič. Največje število točk članov, ki so na tekmovanju sodelovali, je prejela članica društva Vesna Topolovec za njen Orancello. Vsem sodelujočim smo se poklonili z diplomo, trdnim stiskom roke, simboličnimi nagradami in spomin za zmeraj ovekovečili s fotografijo.
Občni zbor smo sklenili z razglasitvijo Destilaterja leta, ki smo ga v društvu razglasili prvič. Med številnimi kandidati, ki so jih predlagali člani Društva ljubiteljev domače žganjekuhe, je po oceni komisije in zbranem številu točk za ta naslov najbolj zaslužen Boštjan Gabor iz destilarne Pozvačin, saj je doslej velikokrat prepričal, ne le strokovno komisijo na domačih, temveč tudi na tujih festivalih žganih pijač, kjer je požel številne najvišja priznanja. Za naslov smo mu iskreno čestitali in mu podarili unikatno personalizirano tablico, z napisom »Destilater leta 2024«, s katero bo ozaljšal svojo prekmursko destilarno. Boštjan, ki zaradi obveznosti ni mogel biti z nami v živo, se nam je za naziv zahvalil v video posnetku iz službenega potovanja v Skandinaviji.
Kot vsakič je bilo tudi tokrat na občnem zboru poučno, navdihujoče in prijetno. Na nova druženja!
Zapisala: Vesna Topolovec































