Kot vsako leto smo v decembru 2024 že petič zapored priredili ocenjevanje žganih pijač naših mojstrov žganjekuhe, ki delujejo v Društvu ljubiteljev domače žganjekuhe. Veliko naših članov svoja izvrstna žganja pošilja v oceno vrhunskim strokovnjakom različnih, slovenskih kot tudi tujih tekmovanj in festivalov, a ker naše društvo predstavlja sam cvet odličnih destilaterjev, mojstrov žganjekuhe pri nas, ki s svojimi pretanjenimi brbončicami znajo ločiti dobro žganje od odličnega, člani društva presojo mirno prepustijo tudi njim. So eksperti, tu ni kaj. Naj poudarimo, da se mnogi med člani Društva ljubiteljev domače žganjekuhe lahko pohvalijo tudi z uradnim certifikatom degustatorja žganih pijač, najvišjimi nagradami za svoja žganja, nekateri med njimi vneto prirejajo svoje, vse bolj odmevne festivale žganj na naših tleh in so člani strokovnih komisij na priznanih festivalih žganj.
Neštete kuhe, ki so jih izvedli doma, napake, s katerimi so se srečevali na svojih začetkih tudi sami in izbrušena obrt do stopnje, ko resnično prepoznajo kakovost, pričajo o tem, da lahko svoje žganje mirne vesti v oceno prepustimo najboljšim.
Letos smo prejeli nekaj manj vzorcev kot druga leta, a je bila njihova kakovost visoka, zato je bilo za vse ocenjevalce okušanje težko delo.
Kot vsako leto smo prispele tekmovalne vzorce v majhne stekleničke pakirali v prostorih podjetja našega predsednika Klemna Bizjaka v Ajdovščini. Vsak, ki je sodeloval na tekmovanju, je moral prispevati svojo steklenico žganja in simbolično vsoto, s katero smo lahko pokrili stroške nakupa malih stekleničk in poštnine, saj smo vsak tekmovalni vzorec razdelili na toliko delov, kot je bilo vzorcev na tekmovanju, ga skrbno zapakirali in oddali na posamezen naslov. Vsak sodelujoči je tako dobil čisto vsak vzorec tekmovalnega žganja, le svojega ne.
Letos smo med božično-novoletnimi prazniki, ko smo na domove prejeli vzorce, lahko preizkušali zares izvrstna žganja, prava popestritev že tako lepih decembrskih dni in druženj so bila tako žganja – marelično, tropinovec, vinjak, medeni liker, gin (rose flower), viljamovka, pelinkovec, slivovka, jabolčno žganje, zeliščno žganje, gin (raspeberry) ter orancello. Pri vsakem tekmovalnem vzorcu so morali biti ocenjevalci pozorni na barvo, bistrino, tipičnost, vonj in okus žganja in mu vsakemu primerku žganja podeliti ustrezno število točk. Izbira je bila, kot vsakič, zahtevna, vzorci pa navdušujoči.
Po seštevku vseh prispelih ocen je najvišje število točk osvojila Vesna Topolovec za njen Orancello (sadni liker iz pomaranč), ki je prepričal z intenzivnostjo pomaranče. Ta, pri italijanih celo cenjena pijača, postaja tudi pri nas vse bolj priljubljen del pogostitev. Priznanja, bronasta, srebrna in zlata ter pokal za najboljše ocenjeno žganje, smo članom Društva ljubiteljev domače žganjekuhe podelili na občnem zboru Društva, ki je bil 18. Januarja 2025 v Bobi baru v Komendi.
Hvala vsem tekmovalcem, sodelujmo spet na novem medsebojnem ocenjevanju konec tega leta in prekosimo sami sebe in podelimo visoke točke tistim, ki si jih najbolj zaslužijo. Takšna tekmovanja so lahko predvsem izziv vsem nam, ki sodelujemo, tudi opomin – delamo prav, delamo narobe, bi lahko naredili še bolje, kje in kako.








