Oktober 2022 – Festival GINOLA

FESTIVAL GINOLA

1. oktobra je v Botaničnem vrtu Pivola pri Mariboru potekal Prvi slovenski kraft gin festival GINOLA.

Organizatorja festivala Bojan in Lidija Lunežnik iz destilarne Svarog sta s festivalom širši javnosti želela predstaviti izključno slovenske kraft destilaterje ginov. 

Festivali ginov, na katerih se predstavljajo različni destilaterji s svojimi gini, tudi tujimi, potekajo pri nas v večih mestih, posebnost festival Ginola je bila ravno v tem, da je bil ta v celoti namenjen samo slovenskim kraft destilaterjem. Slovenski proizvajalci ginov so namreč ugotovili, da na festivalih ne morejo konkurirati tujim distributerjem ginov, zato so priredili edinstven festival, na katerem bi se lahko predstavili le domači kraft proizvajalci ginov.

Ker Bojan in Lidija z organizacijo dogodkov nista imela izkušenj, sta k sodelovanju povabila Mitjo Špesa (FactumEvent).

Organizacija takšnega dogodka predstavlja velik finančni zalogaj, posebej ob prvi izvedbi, donatorje pa je težko pridobiti, zato jima je pomagalo Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe.

Dogodek sta medijsko podprla Radio Maribor, z neposrednim oglašanjem iz festivalskega dogajanja ter televizija BK TV s prispevkom in napovednikom festivala.

S Fakulteto za Kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Botaničnim vrtom in Občino Hoče Slivnica so se sponzorsko dogovorili za prostor izvedbe festivala, na katerem je fakulteta priredila predavanje o destilaciji, organizatorji festivala Gin&Brin pa prikaz destilacije gina.

Festival Ginola je sponzorsko in moralno podprlo tudi Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe (www.zganjekuha.si).

Festivala se je udeležilo 9 slovenskih kraft destilaterjev, doma iz različnih slovenskih krajev, od Prekmurja do Slovenske Istre.

Glede na to, da se je takšen festival v Sloveniji zgodil prvič, na Štajerskem, so bili z obiskom zelo zadovoljni, zbralo se je okoli 1000 obiskovalcev, kar pa je za tako majhen prostor veliko. Direktorica tržnice Pivola je povedala, da še na nobenem njihovem dogodku doslej ni bilo toliko obiskovalcev. Ti so bili s festivalom zelo zadovoljni. In prav zato sta se Bojan in Lidija odločila za organizacijo 2. festivala GINOLA, ki bo potekal 20. maja prihodnje leto na isti lokaciji.

Festival bi želeli nadgraditi s še več destilaterji slovenskega gina in ga medijsko še bolj izpostaviti. Dogovarjajo se o možnosti avtobusnega prevoza iz Maribora na prizorišče festivala.

Z Mestno občino Ljubljana že načrtujejo organizacijo večjega kraft festivala, ki bi potekal v središču prestolnice 2. septembra prihodnje leto.

Namen festivala Ginola je predstaviti slovenske kraft destilaterje in povzdigniti kulturo pitja žganja in slovensko žganje na višjo raven.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja