December 2022: Zagon žganjekuhe ter ureditev HACCP

 še nekaj besed o korakih, ki so potrebni za zagon proizvodnje; primer žganjekuhe. Za snovanje “business case” je potrebnih kar nekaj točk na katerih se lahko zgradi podjetje po najnovejših smernicah. Kaj rabimo za start:

  1. Primeren prostor (topla, hladna voda, odtok, zaščita pred mrčesom, glodalci, čistilne površine, …).
  2. Najti ustrezne dobavitelje surovin s certifikati (etanol, začimbe, …).
  3. HACCP.
  4. Čistilne postopke, plan čiščenja. smernice dobrih higienskih navad.
  5. Proizvodno poročilo.
  6. Tloris.
  7. Varnost pri delu & požarna varnost.
  8. Registracija s.p. (ali kaj drugo), živilskega obrata, izbira računovodje, bančni račun.
  9. Digitalno potrdilo za dostop v E-trod (obračunavanje trošarin) in E-davke (sprejemanje odločbe za trošarine).

Morebiti sem kakšno točko pozabil ampak sem povzel tiste, ki so najbolj ključne. Več besed bi danes namenil HACCP.

Ang. Hazard Analysis And Critical Control Points. To je plan notranjih kontrol v proizvodnji in ostalih prostorih s katerimi zagotoviš, da je tvoj produkt ustrezen in varen za končnega uporabnika. HACCP zavzema vsak korak, ki je v tvojem procesu (npr. od izbire steklenice do predaje končnega produkta transportni službi) in za vsak tak korak moramo definirati sledeče: vrsto kontrole, zahteve (da je korak obvladljiv), frekvenco kontrole, ukrep (v primeru neskladja), odgovorno osebo in lokacijo hranjenja podatkov.

Za boljšo predstavo je tu primer (slika) kontrole “Nadzor kriterijev za žgano pijačo”. Obstaja seveda še več kontrol (npr. čiščenje opreme, pitna voda, DDD, tehnološke temperature, itd.) in za vsako to kontrolo je potrebno definirati to kar sem dal za primer.

Za HACCP dokumente ni nujno, da so dolgi; lahko predstavlja tudi 2-3 strani. Vse je odvisno kako si predpišeš svoje kritične točke. Avtor: Jernej HORVAT ( lastnik destilarne:Beyond Mura Distillery https://www.beyondmuradistillery.com/ )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja