27. januarja je v domačem lokalu Bobi bar v Komendi potekal 4. Občni zbor Društva ljubiteljev domače žganjekuhe, katerega se je udeležilo preko 50 članov.
Srečanje smo otvorili že ob 9 uri zjutraj z nagovorom predsednika Klemna Bizjaka, dogodek pa je povezoval član in sekretar društva Cveto Dolenc. Na kratko sta predstavila namen članstva v samem društvu, sponzorje in izvedla glasovanje za upravni odbor. V nadaljevanju je Jernej Horvat predstavil projekte iz preteklega leta, Žan Končar finančno poročilo, Klemen Bizjak pa je predstavila projekte, ki nas čakajo v letu 2024.
Nekoliko več pozornosti smo namenili predstavitvi našega največjega lanskoletnega projekta- 1. Mednarodnega festivala Žganjekuhe 2023. Društvo je tedaj prejelo preko 200 vzorcev iz kar 9 različnih držav. Nato pa nam je Cvetko Dolenc že predstavil osnutek za letošnji 2. Mednarodni festival, ki bo potekal na Visokem pri Poljanah. Tekom samega srečanja se je že oblikovala delovna skupina, ki pa se ji člani društva še vedno lahko pridružite.
Po uradnem delu so sledila predavanja. Miran Kvenderc, vodja Sektorja za trošarine na Finančni upravi RS, je s perečo temo o trošarinah in pošiljanju žganih pijač v države EU vodil v razgibano razpravo tudi med publiko.
Sledila je predstavitev Združenja za žgane pijače (GZS), pod vodstvom predsednika Združenja za žgane pijače in soustanoviteljem destilarne Broken Bones, Boštjanom Marušičem in sekretarko dr. Petro Medved Djurašinović. Poudarek je bil predvsem na ciljih delovanja združenja: vpliv na pristop pristojnih organov, vpliv na kakovost žganih pijač in zaupanje v delo ter poslanstvo združenja.
Po malici in druženju je sledilo zanimivo predavanje iz sosednje veje z naslovom oziroma vprašanjem Kako in zakaj se še naredi pivo? na katerega nam je odgovoril Domen Srebot, predsednik Društva ljubiteljev domačega pivovarstva in glavni varilec piva v pivovarni Loo-Blah-Hah, iz katere smo dobili tudi pivo na pokušino.
David Sivec, lastnik butične destilarne Chicken Valley se je vrnil k naši osrednji temi srečanja in nam predstavil regulacije pri destilaciji. Ker pa povpraševanju po različnih tematikah o sami žganjekuhi iz leta v leto narašča, se je Jure Petruna iz Petriota odločil odpreti nov spletni forum destilarna.si in nam ga na kratko predstavil.
Zadnje predavanje smo namenili zlatemu sponzorju društva, podjetju Jurana d.o.o. iz
Maribora. Gospod Iztok Guntar je predaval o finalizaciji destilatov.
Pred samim koncem srečanja smo na kratko predstavili še festivala Ginola in Gin Brin. Na povezavi si lahko ogledate lanskoletne utrinke, vsekakor pa vas vabimo, da se festivalov tudi letos udeležite v čim večjem številu.
Za konec je sledila še tradicionalna podelitev priznanj iz 4. Medsebojnega ocenjevanja žganj. Tekmovanja se je udeležilo 22 članov, najvišje rezultate pa so dosegli Siniša Androič (limončelo 30%), Ku brata z Brd (vinjak, 40%, 2019) in Žan Končar (viljamovka, 40%, 2022). Podelili smo še 14 srebrnih in 5 bronastih priznanj.
4. občni zbor je bil po besedah članov društva uspešno izpeljan in nadgrajen z novimi aktualnimi tematikami.
Priloge:
Foto: Katja Dolenc in Klemen Bizjak